Breng de bouillon aan de kook samen met de saffraandraadjes en laat hem koken op laag vuur. Smelt de boter in een grote pan op laag vuur. Fruit de ui en roer de rijst erdoor. Bak het mengsel 2 á 3 minuten tot de korrels glazig zijn. Roer de wijn erdoor en laat het mengsel zacht koken tot het verdampt is.
Schenk de bouillon in gedeelten erbij; voeg al roerend steeds 1 kop toe en wacht tot het vocht is opgenomen voordat u weer bouillon toevoegt. Kook het geheel ongeveer 20 minuten tot de rijst er romig uit begint te zien en beetgaar is.
Zet het vuur uit en roer de geraspte Soete Liefde Affiné door de risotto. Leg het deksel op de pan en laat de smaken een paar minuten intrekken.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukjes ham kort. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken in keukenpapier. Bak de blaadjes salie in dezelfde pan tot ze krokant zijn.
Verdeel de risotto over de borden en garneer met krokante ham, blaadjes salie en enkele stukjes geschaafde Soete Liefde Affiné.