Veelgestelde vragen

Verkoopt Liefde & Ambacht Biologische kaas?
In het huismerkassortiment van Liefde & Ambacht zijn veelal biologische kazen opgenomen. De meeste ondernemers van Liefde & Ambacht verkopen echter wel Biologische kaas. Bij de productie van Biologische producten staat de natuurlijke kringloop centraal. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest, maar dierlijke mest en verwijderen onkruid handmatig of machinaal in plaats van met chemicaliën. Bij de bereiding van biologische kaas mogen geen chemische kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen worden gebruikt. Waar er geen biologische variant beschikbaar is, mag er gebruikt worden gemaakt van een gangbare variant indien deze bij de bereiding onmisbaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de conservering van kaas. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een hulpmiddel dat voldoet aan de EU-regels voor biologische producten (E509). Een voorbeeld van biologische kaas is Bioweide kaas. Deze kaas vindt zijn oorsprong in het dorpje Rouveen in het prachtige rivierengebied van Overijssel. Bioweide wordt gemaakt met respect voor natuur, milieu en dier. De kaas wordt bereid volgens de 3 Bioweide-garanties: 100% Biologisch, 100% Hollandse melk en 100% Weidegang. Dierenwelzijn is belangrijk, daarom gaan de koeien, zodra het weer het toelaat, minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag de Hollandse weide in. In de wei eten koeien veel vers gras, maar ook weidebloemen en klavertjes waardoor de melk, en dus ook de kaas, alleen maar lekkerder wordt. Die bloemen en klavers groeien in de wei, omdat er geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Naast het malse gras eten de koeien hooi en biologisch voer en krijgen ze alle tijd om te herkauwen en te slapen. Aan de melk die de koeien produceren worden geen kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen of conserveermiddelen toegevoegd. Het hele assortiment van Bioweide is niet alleen biologisch, maar ook vegetarisch. Vraag bij uw Liefde & Ambacht locatie naar het actuele assortiment Biologische kaas. 

Verkoopt Liefde & Ambacht zoutloze kaas?
Er bestaat zoutarme kaas, deze heeft een kortere tijd in het pekelbad gehad. Het kan zijn dat de ondernemer van uw Liefde & Ambacht een dergelijke kaas in zijn assortiment voert. Wij adviseren u om dit na te vragen bij uw Liefde & Ambacht locatie. 

Wat betekenen de iconen die bij Liefde & Ambacht te zien zijn?
Als formule kijken we continu naar wat er beter kan. Onze ambitie is om er voor te zorgen dat u een steeds bewustere keuze kunt maken uit ons assortiment. Daarom werken we continue aan verbetering van onze productinformatie op het gebied van oorsprong, achtergronden, recepturen, voedingswaarden en smaken. En natuurlijk door te laten proeven! De iconen zijn bedoeld als hulpmiddel waarmee u een bewuste keuze maken op basis van wat u zelf belangrijk vindt. Klik hier voor de uitleg per icoon.

Hoeveel vet zit er in de kaas van Liefde & Ambacht?
Het vetgehalte van kaas wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 35+, 20+. De aanduiding met het plusteken betekent dat het percentage melkvet aangeduid wordt per 100 gram droge stof en niet per 100 gram kaas. Deel je het getal voor het plusteken door 2, dan krijg je voor de meeste kazen bij benadering de hoeveelheid melkvet per 100 gram kaas. 

Verkoopt Liefde & Ambacht kaas voor mensen met koemelkallergie?
In alle kaassoorten gemaakt van koemelk zit automatisch deze grondstof, deze kazen zijn dus niet geschikt voor mensen met koemelkallergie. Het alternatief is Geitenkaas en/of Schapenkaas.

Verkoopt Liefde & Ambacht lactose-vrije kaas?
In melk en melkproducten zit een suiker dat lactose heet. Wanneer je dit niet of niet helemaal kunt verteren heb je last van een lactose-intolerantie. Lactose zit niet alleen in melk en yoghurt, maar ook in koekjes, brood, kaas enz. Lactose zet zich tijdens het rijpingsproces van kaas om in melkzout. Na 12 tot 16 weken rijpen is het gehalte lactose gedaald naar minder dan 0,1 gram per 100 gram product. Kaas blijft echter ongeschikt voor mensen met een zware vorm van lactose-intolerantie. Mensen met een lichtere vorm kunnen dus wel kaas eten maar het advies is: zo oud mogelijk. Lactose komt voor in alle soorten melk. Geiten- en schapenmelk hebben zelfs nog een iets hoger lactosegehalte dan koemelk.

Verkoopt Liefde & Ambacht kaas voor mensen met allergie voor kippenei?
Een aantal soorten Geitenkaas en Schapenkaas bevat het conserveermiddel Ei-lysozyme (E1105). Deze soorten kunnen derhalve niet worden gegeten door mensen met een allergie voor kippeneieren. 

Kan ik kaas eten tijdens mijn zwangerschap?
Al onze Hollandse kazen zijn bereid uit gepasteuriseerde melk, behalve boerenkaas. De Hollandse kazen kunt u dus zonder problemen eten als u zwanger bent. Boerenkaas wordt daarentegen bereid uit rauwe melk. De listeria bacterie, die erg gevaarlijk is voor het ongeboren kind, kan voorkomen in van rauwe koemelk geproduceerde Boerenkaas. Echter, alle Nederlandse Boerenkaas wordt intensief gecontroleerd op listeria. Daaruit weten we dat deze bacterie nauwelijks meer wordt aangetroffen in boerenkaas. Omdat dit een harde kaas is met weinig vocht, kan de listeriabacterie hierin niet of nauwelijks overleven of groeien. In zachte kazen bereid uit rauwe melk is dit wel het geval, deze producten worden daarom afgeraden. Onze kwaliteitsdienst geeft aan dat het risico voor harde Boerenkaas weliswaar erg klein is, maar niet voor 100% is uit te sluiten. Liefde & Ambacht raadt daarom aan om op basis van deze informatie zelf een goede keuze te maken en hierover altijd overleg te plegen met de behandelend verloskundige.

Welke toevoegingen/e-nummers zitten er in de kaas van Liefde & Ambacht?
In bijna alle kaas zit natriumnitraat E251 als conserveermiddel. Dit is nodig om de kaas te kunnen laten rijpen. In geitenkaas wordt dit in veel gevallen vervangen door E1105; ei-lysozyme. Kaas bederft sneller zonder conserveermiddel. Jong Belegen kaas of ouder zou dan niet verkocht kunnen worden; dit is essentieel voor het rijpingsproces. Overigens is daar een maximum aan verbonden van 50 mg/kg. Deze hoeveelheid is beslist ongevaarlijk voor de gezondheid.
 
In veel soorten kaas zit de kleurstof anatto E160b, dit is een natuurlijke kleurstof. Normaal gesproken wordt het in Boerenkaas en in biologische kaas niet gebruikt, deze kazen zijn daardoor wat lichter van kleur. Alle zogenaamde E-nummers zijn binnen de Europese wetgeving getest en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van levensmiddelen. Het is dus een garantie dat het veilig is.
 

In veel soorten kaas zit de kleurstof anatto E160b, dit is een natuurlijke kleurstof. Normaal gesproken wordt het in Boerenkaas en in Biologische kaas niet gebruikt, deze kazen zijn daardoor wat lichter van kleur. Alle zogenaamde E-nummers zijn binnen de Europese wetgeving getest en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van levensmiddelen. Het is dus een garantie dat het veilig is.